Vés al contingut

Fets dels Apòstols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreFets dels Apòstols

Ananies torna la vista a Pau, de Pietro De Cortana Modifica el valor a Wikidata
Tipustext sagrat, llibre de la Bíblia i obra literària Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec antic Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènereacts of the apostles (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
Part deNou Testament i Lluc-Fets Modifica el valor a Wikidata
Altres
Sistema de classificació Dewey (DDC)226 Modifica el valor a Wikidata

Els Fets dels Apòstols és el cinquè llibre del Nou Testament de la Bíblia.

En principi era una part de l'Evangeli segons Lluc, però els textos se separaren abans de ser escrits els manuscrits que ens han arribat fins avui dia. Són de gran interès i valor històric.

Autoria

[modifica]

Malgrat que l'autor del llibre no n'esmenta mai el nom, la tradició d'atribuir-ne a Sant Lluc l'autoria data almenys del segon quart del segle ii. Ireneu, Tertul·lià, Climent i Orígenes donaven com a autor a Lluc, el company de Pau.

El mateix llibre dels Fets indica que fou escrit per un company de Pau. En el capítol 16 verset 10, l'escriptor, sense previ avís, passa de la tercera persona a la primera: "Després d'aquesta visió buscàrem tot seguit de partir cap a Macedònia…".

Datació

[modifica]
La conversió de Pau

La datació majoritària (Norman Perrin, E. Lohse, P. Vielhauer, O. Cullman) situa a aquest llibre en els anys 80, perquè aquesta és la dècada en què se sol datar l'Evangeli segons Lluc, que era posterior. Altres autors com E. Schürer o F.C. Burkitt proposen que Fets era posterior a les Antiguitats Jueves (any 93 dC) de Flavi Josep, al senyalar possibles dependències dels Fets respecte a l'obra de Flavi Josep. Aquesta teoria ha estat refusada per autors com Adolf von Harnack, F.J. Foackes Jackson, W. Kümmel, G.W.H. Lampe y T.W. Manson.